reklama

Pokud by měl někdo Trumpovi radit, jaké by měly být jeho další kroky spojené s Ruskem, je to určitě Garry Kasparov, píše server stanice CNBC. Ta připomíná, že více než deset let bývalý šachový šampion veřejně kritizuje prezidenta Vladimira Putina a působí jako prodemokratický aktivista.

Trump poslední rok opakovaně ve svých projevech i příspěvcích na twitteru Putinovi vyjadřoval podporu. Osobně se ale státníci zatím nesešli. Kasparov má naopak s Putinem své osobní zkušenosti – kvůli protestům proti němu byl v letech 2007 a 2012 zadržen. I proto situaci sleduje a rozhodně není nadšen, připomíná CNBC.

„Trumpův obdiv pro Putina lze vysvětlit tím, že Trump obdivuje silné muže, obdivuje způsob, jakým tito silní muži vládnou své zemi,“ uvedl pro stanici ruský aktivista. Kasparov, který nyní předsedá Nadaci pro lidská práva. Dodal však, že si myslí, že „jde asi o něco horšího."

Na tiskové konferenci minulý měsíc Trump řekl: „Má-li Putin rád Donalda Trumpa, hádejte co, lidi? To je výhodou, nikoli přítěží." Prezident také hovořil o výhodách vřelejších vztahů s Ruskem. Mohlo by to alespoň teoreticky přinést užitek oběma zemím?

„Dialog je vždy dobrý," řekl Kasparov CNBC, „ale otázkou je, o čem budete diskutovat a jakou cenu jste ochotni zaplatit za zlepšení vztahů?" Kasparov prý věří, že Trump „chtěl uzavřít dohodu s Putinem, bez ohledu na to, jaký to bude mít dopad na tradiční spojence Ameriky. A to by byl konec amerického globálního vůdcovství."

V poslední době Trump nazval NATO zastaralou skupinou a mluvil o tom, že chce, aby členské země platily více za obranu. Zpravodajské služby USA také obvinily Rusko ze zasahování do voleb v roce 2016. Kasparov řekl CNBC, že to není poprvé, kdy se Putin pokusil ovlivnit hlasování v jiných zemích.

„Putin neútočí jen na americké volby, dělal to v celé Evropě, snažil se dostat ultranacionalistické nebo krajně levicové strany k moci,“ tvrdil Kasparov, který před ruským prezidentem varoval také ve své knize „Zima se blíží: Proč Vladimir Putin a nepřátelé svobodného světa musí být zastaveni". Aktivista řekl CNBC že „Putinovo Rusko je one-man diktatura s fašistickou ideologií, která anektovala teritoria sousedních zemí a která podporuje globální nestabilitu“.

Tato Putinova taktika je podle něj „jádrem jeho domácí propagandy“. „Nemůže ruským lidem nabídnout nic jiného. To je důvod, proč útočí na Spojené státy, útočí na svobodný svět, vytváří chaos a nestabilitu," řekl Kasparov CNBC. „To je jediný důvod pro jeho nekonečnou výdrž."

Dokud prý zůstane bývalý operativec KGB u moci, nic se nezmění. A to podle šachisty může trvat ještě velmi dlouho. „Tak dlouho, jak Vladimir Putin zůstane u moci, bude pokračovat v těchto svých politických konfrontacích,“ dodal aktivista.