Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Marine Le Penová přišla v europarlamentu o imunitu kvůli násilným videím IS

Marine Le Penová
Marine Le Penová
Foto: marinelepen.fr

Brusel - Evropský parlament (EP) dnes zrušil poslaneckou imunitu Marine Le Penové. Předsedkyně krajně pravicové Národní fronty je ve Francii vyšetřována kvůli podezření, že v prosinci 2015 zveřejnila na twitteru násilná videa Islámského státu (IS).

Na snímcích byla mimo jiné vražda amerického novináře Jamese Foleyho, jemuž islamisté uřízli hlavu. Zrušení imunity umožní Le Penovou případně obvinit a trestně stíhat. Šéfce FN by mohly hrozit až tři roky vězení.

"Jsem poslankyně, mou úlohou je odsuzovat Islámský stát," řekla před hlasováním europoslanců Le Penová. Obvinění ohledně snímků označila za "politické vyšetřování".

Už dříve vysvětlila, že snímky pod názvem IS, to je toto! zveřejnila v reakci na podle ní podlé tvrzení známého redaktora Jeana-Jacquesa Bourdina, že IS a FN si jsou podobní.

Zrušení imunity se týká jen tohoto případu, nikoli podezření z neoprávněného získávání peněz EP pro Národní frontu.

Témata:  Marine Le Pen Francie Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy