reklama

„Buď budeme jednat hned, nebo v příštích letech přijde do Evropy 20 miliónů Afričanů," varuje Tajani. Přesto jsou plány pro vybudování internačních táborů pro migranty v Libyi, kde by přistěhovalci mohli podávat žádosti o azyl, které by byly zpracovány před jejich cestou přes Středozemní moře, považovány spíše za kontroverzní, připomíná deník.

Tajani však tvrdí, že centra „nebudou koncentrační tábory", ale místa, kde budou mít migranti přístup k jídlu, přístřeší a lékařské péči po dobu měsíců, nebo dokonce let, než budou jejich žádosti zpracovány.

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière už vyjádřil tomuto plánu podporu. Naopak ministr zahraničí Sigmar Gabriel (SPD) vyjádřil nesouhlas s tábory a na setkání ministrů zahraničí EU řekl, že Libye je „velmi choulostivé místo".

Skupiny pro lidská práva se také staví proti této myšlence. Otázkou podle nich je, zda se migrantům dostane spravedlivého azylového slyšení. „V severoafrických táborech nebude žádná individuální ochrana a spravedlivý proces zpracovávání žádostí o azyl podle evropského práva," obává se německá skupina bojující za lidská práva Pro Asyl.

Mezi evropskými vůdci a dalšími nevládními organizacemi tento „Africký Marshallův plán" takovou kontroverzi nevyvolává. Již teď země posílají miliardy na pomoc africkým zemím – peníze jsou určeny na vzdělávání, modernizaci zemědělství a budování infrastruktury ve snaze přinést zemi stabilitu a demokracii.

Evropská komise již také souhlasila, že pošle 62 miliard eur na pomoc řadě afrických zemí, včetně Mali, Nigérie, Súdánu - v naději, že lepší podmínky doma odradí africké ekonomické migranty v tom, aby se vydávali na sever a poté do Evropy.

Samotná Libye je důležitou tranzitní zemí pro uprchlíky. Pašování tu vzkvétá, protože rozhádaná vláda muže jen těžko zabezpečit hranice země. Každý rok ale také umírají stovky uprchlíků na cestě do Evropy, protože jsou pašeráky posazeny do vratkých člunů.

Hraniční agentura EU Frontex kritizovala nevládní organizace, které prý svými činy pašerákům nevědomky pomáhá. Fabrice Leggeri, šéf Frontexu uvádí, že je třeba zajistit, že nebude docházet k podporování pašeráků tím, že přistěhovalci budou evropskými plavidly přebíráni stále blíže u libyjského pobřeží. Podle něj to vede pouze k tomu, že pašeráci bou do vratkých lodí spát stále více migrantů.

Leggeri dodal, že i on očekává, že počet uprchlíků ze severu Afriky letos opět vzroste. I proto je podle něj třeba úzce spolupracovat se zeměmi původu migrantů a tranzitními zeměmi, jako je Niger.