Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané, postavte se Trumpovi, zní z Mexika. Postavte zeď kolem něj, ne kolem nás

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexico city - Mexický exprezident Vicente Fox vyzval Američany, aby se vzepřeli prezidentovi Spojených států Donaldu Trumpovi. Následně navrhl, aby místo stavění zdí na hranicích zavřel mezi stěny sám sebe.

Fox už v minulosti komentoval výroky Donalda Trumpa a nezdráhá se psát ostré komentáře na Twitteru. Stejně tak konal i v úterý večer místního času, kdy měl šéf Bílého domu projev na společném zasedání Kongresu.

Trump v projevu sice jmenovitě Mexiko nezmínil, vrátil se ale ke svému předvolebnímu slibu, že postaví "velkou zeď" na americko-mexické hranici a ochrání pracovní místa Američanů.

Na rozdíl od dřívějších prohlášení ale Trump nezopakoval, že dá Mexiku zeď zaplatit. Mexická vláda totiž opakovaně prohlašovala, že něco takového nikdy neudělá, a Trumo ji prakticky nemá jak donutit.

Trump přesto v projevu hovořil o pohraniční zdi, ale zmínil souvislost se zastavením pašování drog, nikoli v souvislosti s migranty, jak tomu bylo dříve. "Zeď na hranicích s Mexikem bude velmi účinnou zbraní proti drogám a zločinu", uvedl.

Současný stav na amerických hranicích popsal jako "prostředí nezákonného chaosu" a apeloval na obnovu "integrity a právního státu" na amerických hranicích. Mexická vláda se ale zatím k projevu nevyjádřila.

Opačně učinil exprezident Vicente Fox, který vyzval Američany, aby se nenechali utiskovat a Trumpovi se postavili. Podotkl také, že by bylo dobré, aby Trump místo stavění zdí u Mexika postavil zeď kolem sebe.

Témata:  Mexiko Donald Trump USA

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.