Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Genocida z rukou IS, musíme se poučit z historie a jednat, varuje politik

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Britský politik za labouristickou stranu, Stephen Twigg, ve svém komentáři pro Huffington post upozorňuje na genocidu páchanou Islámským státem. Podle něj bychom se měli poučit z historie a rázně jednat.

"Genocida je nejvážnějším zločinem proti lidskosti. Je to systematický pokus vyhladit celou skupinu lidí. Viděli jsme tyto krutosti spáchané v průběhu dějin, ať už v nacistickém Německu či Rwandě v roce 1994. Šokující je, to je také děje dnes," uvádí Twigg.

Podle něj sice Západ dokumentuje zločiny proti lidskosti a etnické čistky IS na Blízkém východě, ale většina lidí neslyšela plný rozsah těchto hrůzných akcí. 

Mučení, znásilňování, zabíjení před očima jiných členů rodiny a další krutosti, tak popisují lidé, kterým se podařilo z IS uniknout. "Musíme se poučit z minulosti a nemůžeme stát stranou, zatímco se tohleto děje," vyzývá s tím, že pachatelé by měli být předvedeni před soud.

Britská, americká sněmovna i Evropský parlament o problému diskutují a byl předložen návrh označující jednání IS za genocidu. Poslankyně Fiona Bruceová vyzvala vládu, aby okamžitě postoupili tento problém Radě bezpečnosti OSN a následně Mezinárodnímu trestnímu soudu, aby pachatelé mohli být postaveni před soud.

"Je obrovský krok vpřed. Snažíme se zajistit, aby tyto strašné zločiny neušly trestu. Nyní ale musí následovat rychlá akce ze strany mezinárodních orgánů," a volá po rychlé akci OSN, který by akce IS předal Mezinárodnímu tretnímu soudu. Poté by mohlo začít shromažďování důkazů a soudní řízení.

"Příliš častokrát jsme v minulosti byli zticha tváří v tvář zvěrstvům. Je čas, abychom dbali varování minulých generací a ujistili se, že budou podniknuty kroky proti IS za jejich probíhající genocidu," uzavírá.

Témata:  genocida Velká Británie Islámský stát

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy