Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Historické smíření? Arméni a Turci by mohli navázat diplomatické styky

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Jerevan 9. května (ČTK) - Arménie je připravena navázat diplomatické styky s Tureckem, a to bez předběžných podmínek. Prohlásil to dnes nový arménský premiér Nikol Pašinjan. Vztahy mezi Jerevanem a Ankarou komplikuje spor ohledně masakrů Arménů osmanskými Turky za první světové války, které Arménie považuje za genocidu, jakož i územní spor o Náhorní Karabach se sousedním Ázerbájdžánem, který je tureckým spojencem.

"Víte, že podmínky si klade Turecko. Turecké požadavky jsou nelogické, protože je nelogické si pro navázání styků s nějakou zemí klást podmínky týkající se třetí země. Zůstáváme na svém stanovisku a jsme připraveni navázat styky bez podmínek. Současně zůstáváme přívrženci mezinárodního uznání genocidy Arménů," zdůraznil Pašinjan na dnešní tiskové konferenci ve Stěpanakertu, správním středisku Náhorního Karabachu. Dodal, že mezinárodní uznání genocidy více souvisí s nezbytností odvrátit tyto zločiny než s arménsko-tureckými vztahy.

Arménie a Turecko v roce 2009 uzavřely mírové protokoly, které měly normalizovat vzájemné vztahy, obnovit diplomatické styky a otevřít společné hranice. Ale tyto dohody letos 1. března anuloval tehdejší arménský prezident Serž Sargsjan. Podle hlavy státu dokumenty nesplnily svůj účel; až doposud je neschválil parlament ani jednoho ze států.

Jerevan se podle arménského prezidenta spor pokoušel vyřešit, avšak Ankara k ratifikaci smlouvy "neučinila jediný krok a dala najevo, že to nemá v úmyslu ani v budoucnu".

Pašinjan, který byl v úterý zvolen v parlamentu šéfem vlády, dnes také ohlásil, že se po konzultacích s poslaneckými kluby pokusí vytvořit vládu "národní shody".

Témata:  Arménie Turecko diplomacie genocida politici

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy