reklama

"Náš návrh zákona přenáší moc z Washingtonu k Američanům," uvedl republikán Kevin Brady, předseda komise Sněmovny reprezentantů, která je za reformu zodpovědná.

Na místo státních příspěvků chtějí republikáni zavést dobrovolné pojištění, které by bylo zvýhodněné pomocí slev na dani ve výši dvou až čtrnácti tisíc dolarů (50.000 až 360.000 Kč).

Zachovat naopak chtějí povinnost pojišťoven přijímat i osoby, které již dříve trpěly nějakým onemocněním. Z ustanovení takzvané Obamacare by měla podle představ republikánů v platnosti zůstat také to, které umožňuje, aby mladí lidé do 26 let byli pojištěni spolu se svými rodiči.

Předložený návrh je podle agentury DPA sporný i mezi samotnými republikány. Ve výborech Sněmovny reprezentantů by se o něm mělo jednat ještě tento týden. Narazit by ale mohla norma v Senátu, kde republikáni disponují jen těsnou většinou. Řada republikánských senátorů přitom již oznámila, že s navrhovanou podobou zákona nesouhlasí.

"Nemají na to hlasy," ubezpečila už v pátek šéfka demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová.

Zrušení zdravotnické reformy prezidenta Baracka Obamy bylo jedno z ústředních slibů předvolební kampaně republikánského prezidenta Donalda Trumpa. Ke zrušení reformy svého demokratického předchůdce vyzval Trump i minulý týden v projevu k oběma komorám Kongresu.

Reforma zdravotnického systému byla jednou z programových priorit prvního funkčního období prezidenta Obamy. Šéf Bílého domu její potřebnost zdůvodňoval snahou zpřístupnit zdravotní péči desítkám milionů Američanů bez zdravotního pojištění a potřebou zkrotit prudce rostoucí náklady na zdravotnictví. Kongres reformu schválil v roce 2010 a republikáni od té doby slibovali, že ji zruší, až se dostanou k moci.