reklama

Soud upozornil, že unijní právo stanoví pouze postupy a podmínky udělování víz pro průjezd přes území členských států nebo předpokládané pobyty na tomto území nepřesahující 90 dnů.

Manželé z Aleppa se třemi dětmi požádali o humanitární vízum loni v říjnu na belgickém velvyslanectví v Libanonu. Uvedli, že jeden člen rodiny byl unesen, mučen a propuštěn až po zaplacení výkupného.

Belgické úřady žádost zamítly s odůvodněním, že pokud rodina chtěla žádat o azyl, měla zjevně v úmyslu zůstat v zemi déle než 90 dní platnosti víza. Zdůraznily také, že členské státy nejsou povinny přijmout každého, kdo žije v zoufalé situaci.

Unijní soud dnes uvedl, že i když byly tyto žádosti po formální stránce podány na základě vízového kodexu, nespadají do jeho působnosti. Upozornil, že pravidlo ohledně udělování dlouhodobých víz či vydávání dlouhodobých povolení k pobytu členskými státy státním příslušníkům třetích zemí z humanitárních důvodů na celounijní úrovni zatím neexistuje. Proto i na případ syrské rodiny se vztahuje pouze vnitrostátní právo.