Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schäuble se zlobí na Turecko: Německo nemůže přijmout srovnání s nacisty

Wolfgang Schäuble, německý politik za Křesťanskodemokratickou unii, od 28. října 2009 současný spolkový ministr financí v druhé vládě Angely Merkelové.
Wolfgang Schäuble, německý politik za Křesťanskodemokratickou unii, od 28. října 2009 současný spolkový ministr financí v druhé vládě Angely Merkelové.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Berlín - Německý ministr financí Wolfgang Schäuble (CDU) se dnes vyjádřil k ostré rétorice tureckých činitelů, kteři nelibě nesou, že jim Německo zakazuje politické mítinky. Berlín podle něj nemá zájem eskalovat spor s Ankarou, srovnání současné vlády s nacisty ale nemůže přijmout.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, z kterého změny turecké ústavy podle kritiků učiní prakticky neomezeného vládce, rušení mítinků kritizoval a postup německých úřadů přirovnal k praktikám nacistů v minulosti.

"Bylo by rozumné, kdyby prezident Erdogan rychle našel cestu, jak to sprovodit ze světa," reagoval dnes Schäuble. Srovnání s nacismem je podle něj o to otřesnější, že ho učinila hlava státu.

"Nemůžeme akceptovat, aby někdo takovým způsobem mluvil o Německu. A ještě mnohem horší je, že na sebe turečtí politici počínaje prezidentem berou zodpovědnost za to, že ztěžují a ohrožují soužití lidí v Německu," uvedl Schäuble. Narážel tak na několik milionů lidí s tureckými kořeny, kteří žijí ve spolkové republice.

Témata:  Wolfgang Schäuble Recep Tayyip Erdogan Německo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy