reklama

Právníci havajské samosprávy hodlají dnes soud požádat o pozastavení platnosti nařízení, které rovněž na 120 dní pozastavuje přijímání uprchlíků. Soud by měl žádost Havaje posoudit do 16. března, kdy vstoupí nařízení v platnost, informuje CNN.

Podle jednoho z havajských právníků Neala Katyala sice tentokrát Trumpův dekret postihne méně lidí, avšak "trpí stejnými ústavními a zákonnými nedostatky". Havaj žalovala i minulý Trumpův dekret, ale jeho platnost byla pozastavena soudem posuzujícím stížnost jiných států.

Koho nový dekret postihuje?

Občany Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie, kteří budou chtít po 16. březnu navštívit Spojené státy a kteří si do té doby nedokážou zařídit platné americké vízum.

Existuje nějaká konkrétní hrozba, kterou je zákaz vstupu zdůvodňován?

Z dostupných informací je to možné vyloučit. Americká vláda ale tvrdí, že Federální úřad pro vyšetřování (FBI) v současné době vyšetřuje kvůli podezření z terorismu asi 300 uprchlíků. Vládní zdroje ale neupřesnily, kolik ze zmíněných podezřelých uprchlíků pochází ze zemí dotčených zákazem vstupu.

Deník The New York Times před několika dny informoval o dokumentu z amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti, ze kterého vyplývá, že přijímání běženců ze zemí na seznamu nepředstavuje zvýšenou teroristickou hrozbu. Dokument rovněž uvádí, že státní příslušnost pravděpodobně není spolehlivým indikátorem možných teroristických aktivit.

Učinil Trump k novému dekretu nějaké prohlášení?

Neučinil, což je velmi zajímavé. Místo prezidenta, který obvykle nová nařízení podepisuje s velkou pompou, dekret stručným prohlášením představili ministři zahraničí Rex Tillerson, vnitřní bezpečnosti John Kelly a spravedlnosti Jeff Sessions.

To může být hodnoceno jako znamení toho, že Trump tentokrát do procesu vzniku a zavádění dekretu více zapojil svůj kabinet. V případě původního exekutivního nařízení v podstatě Trump administrativu obešel, neboť se na jeho vzniku podílely jen prezidentovy nejbližší kruhy, naopak účast klíčových ministerstev byla opomenuta. Nynější Trumpovu zdrženlivost je ale možné vysvětlit i tím, že prezident vědomě stojí v pozadí, aby nebyl v centru kritiky.