Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS zavádí nová pravidla oblékání. Má velmi špatné úmysly

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Rakka - Islámský stát nutí své bojovníky v syrském městě Rakka, aby nosili afghánský styl oblečení. Cílem tohoto příkazu je nechat bojovníky splynout s civilním obyvatelstvem. Informoval o tom TheJournal.ie

"Již to je více než dva týdny, kdy afghánský styl oblečení ... byl uložen Daeshem. Každý, kdo to nesplňuje, čelí vězení a pokutě" řekl Abu Mohamed, aktivista ze skupiny Raqa is Being Slaughtered Silently, agentuře AFP, používaje arabský akronym pro IS. Jak postupují spojenecká vojska Kurdů a Rabů podporovaná USA blíží k hlavnímu městu IS Rakka, IS se snaží nalézt způsoby, jak jim znesnadnit rozlišit mezi členy IS a civilisty.

Podle Abu Mohameda v Rakkě vládne stav pohotovosti. Kontrolní stanoviště rostou jako houby po dešti a IS zatýká každého, kdo popisuje situaci jako zoufalou. „ Ceny šly nahoru raketovým tempem a není elektřina ani voda,“ vypráví Abu Mohamed. Podle The Syrian Observatory for Human Rights se civilisté a rodiny IS bojovníků pokoušely prchnout do provincie Rakka ze sousedního Aleppa, kde je IS pod útokem. „Tisíce rodin v posledních dnech se snažili dosáhnout administrativních hranic provincie Rakka, spolu s asi 120 rodinami bojovníků a velitelů," hlásí The Syrian Observatory for Human Rights.

Aliance Kurdsko-Arabských a Syrských demokratických sil v pondělí přerušila klíčovou zásobovací stezku mezi městem a IS drženým územím v provincii Dajr az-Zaur na východě. Nyní je aliance osm kilometrů od Rakky na severovýchodě, podle The Syrian Observatory for Human Rights. IS prý brání civilistům, aby vstoupili do provincie, ale rodinám jeho bojovníků udělil dokument opravňující je vstoupit do Rakky lodí, protože pozemní doprava je nyní nemožná díky tomu, že mosty přes řeku Eufrat byly zničeny.

Témata:  Sýrie Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy