Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit EU bude řešit i migraci a Balkán,Slovensko podpoří Tuska

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Brusel/Bratislava - Prezidenty a premiéry zemí Evropské unie čeká ve čtvrtek v Bruselu jednodenní summit. Budou se zabývat situací na Balkáně či migrační problematikou. Rozhodne se i o novém předsedovi Evropské rady.

Na summit naváže v pátek neformální jednání šéfů států a vlád už bez britské premiérky Theresy Mayové. Na něm bude ovšem chybět také český premiér Bohuslav Sobotka, který se vrací do Česka na sjezd ČSSD a kterého proto zastoupí jeho slovenský kolega Robert Fico.

Jednání unijních lídrů se poprvé koná v nové budově s názvem Europa a ve čtvrtek začne setkáním s novým předsedou europarlamentu Antoniem Tajanim.

Poté jednací místnost opustí Tusk a prezidenti a premiéři budou řešit, zda mu prodlouží mandát i pro druhé období do konce listopadu 2019. Nynější mandát mu končí na konci května. Tuto část diskuse bude řídit maltský premiér Joseph Muscat, jehož země nyní EU předsedá.

Tusk má podle diplomatů jasnou podporu naprosté většiny členů Evropské rady a tedy velmi pravděpodobné jeho potvrzení ve funkci. Formálně k tomu stačí souhlas kvalifikované většiny členských zemí unie. Situace je ale zajímavá, neboť Varšava kvůli domácímu politickému dění bývalého polského premiéra Tuska odmítá a nominovalo jako protikandidáta europoslance Jacka Saryusze-Wolského.

"Tusk rozumí tomuto regionu, velmi dobře se s ním pracuje. Nemůžeme jít do rizika, že bude zvolen někdo, kdo nebude schopen reprezentovat tento region," řekl Fico před poslanci evropského výboru slovenského parlamentu. Slovenský premiér by uvítal, kdyby byl předseda Evropské rady zvolen již na summitu, v opačném případě podle něj může být později zvolen kandidát původem mimo regionu střední a východní Evropy. "Pokud se podaří Polákům odložit volbu Donalda Tuska na další jednání, tak Donald Tusk podle mého názoru nebude zvolen," uvedl Fico.

Z českého pohledu je úspěchem, že návrh závěrů, který má ČTK k dispozici zmiňuje také problematiku dvojí kvality potravin na trzích zemí ze středu a východu Evropy. Na téma nedávno upozornili premiéři visegrádské skupiny.

Před večeří budou šéfové států a vlád bloku diskutovat také o migraci, kde by ale měli především zhodnotit pokrok od poslední neformální schůzky v maltské La Vallettě. Obšírněji se migrační problematikou má zabývat až vrcholné jednání EU v červnu.

Při večeři by pak měli šéfové států a vlád diskutovat o posilování evropských schopností v oblasti obrany a bezpečnosti. Téma do detailů v pondělí probírali na společném jednání ministři obrany a zahraničí členských zemí bloku.

Významný signál má vyslat závěrečné téma summitu, který by měl upozornit na trvající evropský zájem o dění na západním Balkáně. Diplomaté upozorňují, že v hlavních městech i v evropských institucích roste znepokojení z vývoje v oblasti v posledních měsících.

Témata:  EU Donald Tusk Robert Fico

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.