Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet obětí požáru v guatemalském ústavu pro mládež se zvýšil na 30

požár
požár
Foto: Pixabay

Guetemala - K velké tragédii došlo ve středu v sociálním ústavu v obci San José Pinula guatemalské metropole. Při požáru tam zemřelo 30 dívek ve věku od 14 do 17 let. Místní média píšou, že požár zřejmě založily samy chovanky.

Dívky si dlouhodobě neúspěšně stěžovaly na špatné zacházení, včetně sexuálního zneužívání. Podle listu El País o plánu na vzpouru informovaly své rodiny předem. Den před požárem také z tohoto zařízení uprchlo asi 50 nezletilých.

Desítky nezletilých byly zraněny, oznámily dnes tamní úřady. Původně se hovořilo o necelých dvou desítkách obětí. Guatemalský prezident Jimmy Morales vyhlásil kvůli tragédii tři dny státního smutku. "Nikdy mě nenapadlo, že bude tohle místo tak nebezpečné," uvedla jedna z příbuzných, kteří se po neštěstí shromáždili před ústavem.

O oddělených dívčích a chlapeckých sekcích tam žije mládež, která měla problémy s drogami nebo byla obětí násilí či sexuálního zneužívání. Některé zdroje uvádějí, že tam byli i chlapci a dívky, kteří měli problémy se zákonem, ale kvůli nedostatku míst v jiných zařízeních byli umístěni sem.

"Byla to časovaná bomba, dalo se to čekat," řekl agentuře AFP jeden ze zaměstnanců ústavu, podle něhož bylo podáno mnoho stížností na porušování práv v tomto zařízení.

Témata:  Guatemala neštěstí požáry

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy