Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet obětí požáru v ústavu pro mládež v Guatemale vzrostl na 40

požár
požár
Foto: Pixabay

Guatemala - Počet obětí požáru, který minulý týden zachvátil ústav pro mládež nedaleko metropole Guatemaly, stále roste. Zahynulo 40 dívek a další čtyři byly s těžkými popáleninami převezeny do USA. Na veřejnost se dostávají nové informace o dění v sociálním zařízení.

Podle místních médií byly dívky v době požáru zamčené, protože se předtím pokusily o útěk. Při požáru zemřelo 19 dívek, dalších 21 podlehlo těžkým popáleninám po převozu do nemocnice. Čtyři dívky byly v sobotu převezeny do nemocnice v americkém státě Texas.

Podle příbuzných obětí i některých úředníků vypukl požár ve středu brzy ráno, když dívky zapálily matrace na protest proti špatným podmínkám v ústavu. Ten pečuje o obětí násilí, problémovou mládež a děti s postižením. Mnoho rodičů tam ale děti posílá kvůli chudobě.

Prezident Jimmy Morales na páteční tiskové konferenci prohlásil, že současný systém podobných ústavů je přísný. V sobotu večer pak v guatemalském hlavním městě propukla demonstrace, na níž lidé požadovali i rezignaci prezidenta.

Témata:  Guatemala oheň požáry

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy