Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tusk varoval Británii před odchodem z EU bez dohody. Poškodíte sami sebe, varuje

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Štrasburk - V Evropském parlamentu se dnes mimo jiné diskutovalo o brexitu, který má být oficiálně spuštěn na konci března. Předseda Evropské rady Donald Tusk varoval Británii, že by případným odchodem z EU bez uzavřené dohody s dosavadními sedmadvaceti partnery poškodila nejvíce sama sebe.

O možnosti odchodu Británie z unijního společenství i bez dohody se zmínila britská premiérka Theresa Mayová. "Nenecháme se zastrašit výhružkami," zareagoval Tusk.

Bezmála milion Tuskových polských krajanů, kteří tvoří skoro třetinu z přistěhovalců z EU do Británie, trne, jak brexit dopadne, protože si nejsou jisti svými právy po odchodu království z unie, upozornil dnes list Gazeta Wyborcza. Nejistotu podle deníku pociťuje i na 30.000 polských firem na ostrovech. Už teď mívají potíže se získáním úvěrů.

Jeden podnikavec na polské vysoké škole v Londýně rozbíhá pro podnikavé krajany roční kurz o podnikání v podmínkách brexitu. Vláda ve Varšavě tvrdí, že chce přilákat polský byznys od Temže zpět k Visle.

Tusk v dnešní rozpravě přijímal gratulace ke znovuzvolení. "Je čímsi samozřejmým a přirozeným, že v kritické situaci se můžeme vždy spolehnout na krajany," odvětil Tusk na ironickou poznámku belgického europoslance. Philippe Lamberts z klubu zelených totiž usoudil, že Tusk za další 2,5 roku ve funkci vděčí svému nepříteli Jaroslawu Kaczyńskému, který dokázal sjednotit vůdce ostatních 27 států, protože ti si nepřáli obdarovat polského politika Tuskovou hlavou.

Témata:  Donald Tusk Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy