Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co stálo za Stalinovou krutostí? Zřejmě mozková choroba

Josif Stalin
Josif Stalin
Foto: INT

HISTORIE - Sovětský vůdce Josif Stalin plakal a trpěl kornatěním cév v mozku, což mohlo ovlivnit jeho rozhodování. Vyplývá to ze zápisků Stalinovy pravé ruky Lavrentije Beriji a z deníků Alexandra Mjasnikova, jednoho z lékařů povolaných k diktátorově smrtelné posteli, píše deník The Independent.

Úryvky zápisků vykonavatele stalinských čistek Beriji zveřejnil ruský deník Komsomoľskaja pravda. Jejich začátek je datován létem 1938, kdy se Berija na Stalinův návrh přestěhoval z Gruzie do Moskvy. V poznámce z 29. července 1938 popisuje Stalina jako "složitého člověka" a poznamenává, že vůdce "to s represemi přehnal".

Berija napsal, že poprvé viděl slzy ve Stalinových očích 23. září 1942. Vyprávěl mu tehdy, jak bojují lidé u Stalingradu.

V poznámce z 10. května 1945 znovu popisuje, jak Stalin plakal, tentokrát dojatý koncem války. "Další večer u Koby (jedna ze dvou nejslavnějších přezdívek Josifa Vissarionoviče Stalina). A opět se Koba sám sobě nepodobal. Byl ještě dojatější a dokonce si setřel slzu. Také sám sebe nepoznávám," uvádí Berija.

Fragmenty Mjasnikovových zápisků zveřejnil list Moskovskij komsomolec. Tento lékař patřil do skupiny odborníků, kteří trávili v blízkosti sovětského vůdce poslední dny jeho života. Jeho rukopisy zabavily tajné služby v roce 1965 a teprve nedávno se vrátily do rukou jeho vnuka. Mjasnikov nechyběl ani na pitvě Stalinova těla, pří níž lékaři zjistili, že měl aterosklerózu mozkových tepen. Lékař v osobních poznámkách uvedl, že toto onemocnění mohlo ovlivnit diktátorovo rozhodování, umocnit jeho krutost a podezřívavost.

Stalin kvůli němu mohl ztratit schopnost adekvátně posuzovat lidi i události a tento stav mohl vyhrotit jeho tvrdohlavost. "Stát řídil v podstatě nemocný člověk. Svou nemoc tajil, medicíně se vyhýbal, bál se, co by odhalila."

Témata:  Josif Stalin

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy