Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stockholm se bojí Ruska? Čelíme reálné a vážné bezpečnostní hrozbě, tvrdí zpravodajský služba

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm – Švédská zpravodajská agentura (SAPO) varuje, že existuje „reálná a vážná bezpečnostní hrozba“, podle médií tak reaguje na hrozbu ruské agrese. Na globální bezpečnostní výzvy pak země zareaguje například obnovením povinné vojenské služby, informuje list Independent.

Šéf švédské zpravodajské agentury Anders Thornberg tvrdí, že existuje „reálná a vážná hrozba proti bezpečnosti" v zemi, která má stále větší obavy ohledně ruské agrese. Agentura podle něj „nikdy neměla větší a složitější úkol".

I když výslovně nemluvil o Rusku, Švédsko, které není členským státem NATO, v září umístilo stálé jednotky na baltském ostrově Gotland, připomíná deník. Švédský ministr obrany Peter Hultqvist tehdy uvedl, že rozhodnutí nasadit švédské vojáky na Gotland svědčí o tom, že si Švédsko uvědomuje vážnost bezpečnostní situace s ohledem na ruskou anexi Krymu a "rostoucí tlak" Ruska na pobaltské státy Estonsko, Litvu a Lotyšsko.

Švédsko v současné době modernizuje svou armádu s prudce navyšuje výdaje, zároveň vyzvalo místní samosprávy, aby připravily infrastrukturu civilní obrany a postupy pro budoucí válku. Při předkládání výroční zprávy Thornberg řekl, že bylo vyšetřovány případy, ve kterých figurovali lidé podezřelí z toho, že předávali utajované informace zahraničním vládám.

Tato informace se objevila jen chvíli poté, co Švédsko znovu obnovilo všeobecnou brannou povinnost pro muže i ženy. Důvodem je nedostatečný zájem dobrovolníků o službu v armádě a také větší nejistota ohledně bezpečnostní situace země, mimo jiné kvůli vojenským aktivitám Ruska.

Podle švéského ministerstva obrany byl návrat k povinné vojenské službě vynucen "změnami v našem sousedství". Jedním z důvodů jsou ruské vojenské aktivity" v oblasti Baltského moře´, uvedl rezort

Témata:  Švédsko Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy