Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obří skandál: Brazílie dlouhé roky vyvážela zkažené maso do celého světa

Maso
Maso
Foto: Pixmac

Sao Paulo - V Brazílii vypukla nová aféra. Úřady obvinily největší domácí zpracovatele a vývozce masa, že po léta prodávali hnijící maso a upláceli kvůli tomu místní hygieniky i politiky. Používali kyseliny a další chemikálie, aby zamaskovali, že zboží je zkažené. V sázce je brazilský export v hodnotě asi 12 miliard dolarů ročně.

Brazílie je největší světový vývozce červeného masa a vyšetřované firmy většinu svého zboží vyvážejí do Evropy a dalších částí světa, uvedla dnes BBC.

Brazilský ministr zemědělství Blairo Maggi se v pondělí sejde se zahraničními velvyslanci, aby je ujistil, že vláda další takové praktiky nestrpí. Bude se je snažit přesvědčit, aby zahraniční vlády na brazilské vývozce masa neuvalovaly sankce.

Policie v pátek ráno po dvouletém vyšetřování zahájila operaci proti producentům masa v šesti brazilských státech, kde prohledala 194 míst a více než 30 firem obvinila z řady nehygienických praktik. Mezi nimi je největší světový vývozce hovězího JBS a přední brazilský producent drůbežího masa BRF. Vyšetřovatelé je obviňují, že jejich manažeři podpláceli zdravotnické činitele a politiky, aby získali pro své závadné zboží vládní osvědčení.

Některé exportní dodávky vykazovaly stopy salmonely. V jiných případech se zjistilo, že do drůbežího masa výrobci přimíchávali kvůli zisku brambory, vodu, dokonce i lepenku.

"Takový skandál jsme v tomto sektoru ještě nezažili. Je to otřesné," řekl agentuře Reuters Alex Silva, analytik konzultační firmy Scot Consultoria. JBS a BRF porušování hygienických a dalších předpisů popírají. Akcie obou společností se v pátek propadly o zhruba deset procent.

Témata:  Brazílie maso potraviny

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.