Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová chce v EU sjednotit pravidla a zákony pro digitální data

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Dle německé kancléřky Angely Merkelové by se měla Evropa pustit do sjednocování pravidel a zákonů pro používání digitálních dat. Klíčovým problémem je otázka vlastnických práv na data a autorských práv.

Merkelová bude v neděli spolu s japonským premiérem Šinzóem Abem otevírat v Hannoveru největší světový veletrh výpočetní a digitální techniky CeBIT a otázka digitalizace bude jedním z hlavních témat akce.

"Chceme vytvořit jednotný evropský digitální trh. To znamená, že ve všech evropských zemích musí být co nejpodobnější právní situace," uvedla Merkelová ve svém týdenním videopodcastu.

Například v automobilovém sektoru je podle ní důležité vyjasnit, zda data patří automobilce, nebo výrobci softwaru, vzhledem k tomu, že na základě využití dat o klientech je možné vyvíjet nové produkty.

Témata:  Angela Merkelová digitalizace Šinzó Abe

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy