Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump chce zlepšit vztahy s Čínou a navštívit ji, řekl Tillerson při návštěvě Pekingu

Čínský prezident Si Ťin-pching
Čínský prezident Si Ťin-pching
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Peking - Šéf americké diplomace Rex Tillerson se dnes v Pekingu sešel s čínským prezidentem Si Ťin-Pchingem. Řekl mu, že se Donald Trump těší na zlepšení porozumění s Čínou a na možnost navštívit tuto velmoc.

Podle agentury Nová Čína obě strany už připravují schůzku Donalda Trumpa a jeho čínského protějšku Si Ťin-Pchinga. Ani přibližný termín vrcholného setkání se ale zatím nezná.

Agentura Reuters poznamenala, že problémy mezi Pekingem a Washingtonem jako podezírání Číny, že stojí za jaderným programem KLDR, nebo naopak nelibost Číny nad přístupem Spojených států k sebeurčení Tchaj-wanu, byly při schůzce čínského prezidenta se šéfem americké diplomacie odsunuty stranou, přinejmenším před novináři.

"Řekl jste, že čínsko-americké vztahy mohou být jen přátelské. Jsem vám za to vděčný," ocenil prý Si Tillersona. Si už s Trumpem několikrát telefonicky hovořil, což při rozhovoru s Tillersonem připomněl. "Oba věříme, že spolupráce Číny s USA bude od nynějška směr, jímž se budeme chtít ubírat. Oba očekáváme novou éru konstruktivního rozvoje," řekl k tomu podle informace čínské strany.

Tillerson podle striktně diplomaticky formulovaného sdělení čínského ministerstva zahraničí na druhé straně uvedl, že Donald Trump "velmi oceňuje svou dosavadní komunikaci" se Si Ťin-Pchingem a těší se na jejich setkání.

Dnešním jednáním s čínským prezidentem ukončil nový šéf americké diplomacie první návštěvu Číny od svého únorového nástupu do funkce.

Témata:  Si Ťin-pching 1 Čína Donald Trump Rex Tillerson 1

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy