Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šmejdi mají nové finty: Zločinci vymysleli agresivní trik, seberou vám peníze i zdraví

Důchodci
Důchodci
Foto: Pixabay

Kustendil (Bulharsko) - Vyhrožování po telefonu děsí staré lidi v Bulharsku či Řecko. Zločinci si na ně vymýšlejí stále rafinovanější a agresivnější triky, které jim vynášejí tučné peníze.

"Vzali mi všechno, moje peníze i moje zdraví," vzlyká Nadežda Alexijevová (82), která od oné tragické události neopustila svůj byt ve městě Kustendil na jihozápadě země.

Muž, který se po telefonu představil jako policista, ji požádal o pomoc při pátrání po zločinecké síti. Zároveň se jí na mobilním telefonu ozval člověk, který se prohlásil za člena této sítě a vyhrožoval jí.

"Třásla jsem se strachy. Na mobilu mi hrozil nějaký zločinec. A zároveň na pevné lince mi policista říkal: 'Nebojte se, paní. Vezměte všechno, co máte, peníze i šperky a udělejte co chtějí. Všechno bude v pořádku'," říká bývalá učitelka. Stará dáma tedy všechny své úspory vyhodila z balkonu, jak jí to nařídil zločinec. Přišla tak o 5800 leva (asi 80.000 Kč), své celoživotní úspory.

"Hrozili mi, že mé dceři uříznou uši," říká bývalá lékařka (79), která loni v říjnu přišla o 3000 leva (asi 40.000 Kč) a poté dostala infarkt.

Tato strategie, kdy se kriminálníci vydávají za policisty, je dnes velmi častá, potvrdila agentuře AFP Zlatka Padinková z generálního ředitelství policie.

V Bulharsku žije mnoho starých lidí osaměle, protože mladí často emigrují. Senioři mívají doma značné částky peněz. Vydírání po telefonu je podle některých expertů téměř stejně tak výnosné jako krádeže automobilů. Podle odhadů bulharské policie vyneslo v letech 2011 až 2016 kriminálníkům v přepočtu téměř 300 milionů Kč.

Bulharští zločinci rozšířili svou působnost i na sousední Řecko. Za vydírání 34 řeckých důchodců bylo nedávno v Soluni postaveno před soud sedm Bulharů. "Od bankovní krize si Řekové nechávají značné částky peněz doma," říká inspektorka Zlatka Padinková. "Jestliže v Bulharsku typické vydírání vynese dva až pět tisíc leva (27.000 až 67.500 Kč), v Řecku to může být až 30.000 či 50.000 eur (750.000 až 1,25 milionu Kč)," dodává.

Témata:  Bulharsko senioři Řecko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy