Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan slovně zaútočil na Merkelovou. Dokonce jí začal tykat

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara/Berlín - Verbální útoky tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na Německo neberou konce, dnes se pustil přímo do kancléřky Angely Merkelové. Berlín vzápětí reagoval.

Mezi oběma zeměmi se rozpoutala ostrá diplomatická pře poté, co německé úřady stejně jako Nizozemsko znemožnily agitovat tureckým ministrům na svém územ.

Erdogan, který jednání obou zemí již dříve přirovnal k praktikám nacistů, dnes zaútočil přímo na německou kancléřku. "Právě se dopouštíš nacistických praktik," použil podle agentury AFP v televizním projevu neformální tykání. "Proti komu? Mým bratrským tureckým občanům v Německu a bratrským ministrům," dodal.

Šéf německé diplomacie Sigmar Gabriel kvůli tomu kontaktoval svého tureckého kolegu Mevlüta Çavuşoglu, jemuž dal jasně najevo, že "šokující" prezidentova slova "překročila meze".

"Jsme tolerantní, ale nejsme hlupáci," řekl Gabriel německému deníku Passauer Neue Presse.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Angela Merkelová Německo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy