Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko běsní. Kurdové v Německu svolali velkou akci proti Erdoganovi + VIDEO

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Frankfurt na Mohanem – Německý Frankfurt prožil v sobotu velkou demonstraci. Do ulic vyšlo asi 30 tisíc Kurdů, kteří žádali „demokracii v Turecku" a naléhali na to, aby voliči v nadcházejícím referendu o rozšíření pravomocí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana řekli jasné „ne“. Turecko kvůli akci zuří, demonstraci odsoudilo jako „nepřijatelnou".

Jak uvádí server The Local, mnoho demonstrantů na sobě mělo symboly zakázané Kurdské strany pracujících (PKK), která více než tři desítky let bojuje proti tureckému státu.

Napětí mezi Berlínem a Ankara by se krájet poté, situace se zhoršila poté, co německé úřady odmítly povolit některým tureckým ministrům vystoupit v rámci kampaně podporující posílení Erdoganových pravomocí.

Na akci se podle serveru objevilo výrazně více lidí, než organizátoři čekali. Demonstrace se konala před Nourúzem, tradičním perským svátkem na oslavu jarní rovnodennosti, který se ve 20. století stal hlavně v Sýrii a Turecku znakem kurdského odboje.

Podle policejní mluvčí proběhl sobotní pochod klidně. Někteří z účastníků nesli vlajky a prapory zakázané PKK i portréty vůdce uvězněného skupiny Abdullaha Ocalana, který byl odsouzen v Turecku za vlastizradu, členství v teroristickém spolku, krádež, vraždu a bombové útoky k smrti. V roce 2002 byl tento rozsudek změněn na doživotní pobyt ve vězení. Účastníci demonstrace žádali jeho osvobození.

Policie uvedla, že žádné transparenty nebo vlajky nebyly zabaveny tak, aby nebyl dav provokován, ale dodala, že byly pořízeny fotografie, které by mohly vést k budoucímu stíhání některých osob.

Erdoganův mluvčí Ibrahim Kalin ve svém prohlášení uvedl, že prezident „odsoudil co nejostřeji" skutečnost, že byla taková akce povolena. „Je nepřijatelné vidět symboly a slogany PKK... když tureckým ministrům a zákonodárcům bylo zabráněno setkat se se svými vlastními občany," řekl.

Řekl, že „skandální" demonstrace ve Frankfurtu ukázala, že některé země Evropské unie aktivně pracují ve prospěch těch, kteří chtějí v referendu zvolit „ne“. „Ještě jednou připomínáme evropským zemím: 16. dubna bude učiněno rozhodnutí tureckého národa, ne Evropy,“ dodal mluvčí.

Od zahájení povstání PKK proti Turecku, ke kterému došlo v roce 1984, zemřelo více než 40 tisíc lidí. Tato skupina na seznamu teroristických organizaci v Turecku, ale i v Evropské unii a Spojených státech. Německo je domovem největší turecké diaspory na světě, mnozí z těchto lidí mají kurdský původ.

Turecký ministr zahraničí uvedl v prohlášení, že tolerování demonstrace se symboly skupiny, kterou i Německo považuje za teroristickou, je „nejhorší příklad dvojího metru". Už v pondělí Erdogan obvinil německou kancléřku Angelu Merkelovou, že „podporuje teroristy".

Turecko dlouhodobě obviňuje Německo z poskytování útočiště kurdským i jiných militantům. Mluvčí Merkelové Erdoganův výrok označil za „zjevně absurdní". Erdogan také obvinil Německo z „nacistických praktik".

Témata:  Kurdové Německo Turecko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy