reklama

Poté, co byl policista obviněn ze znásilnění Thea obuškem, ke kterému mělo dojít v únoru průběhu násilného zatýkání v Aulnay-sous-Bois, severně od Paříže, došlo ke střetům a nepokojům po celé francouzské metropoli. Zatčeno už bylo asi 250 osob.

Demonstranti v neděli poukazovali na údajné bití a úmrtí v policejní vazbě. Tento týden byl 37letý policista Damien Saboundjian shledán vinným z úmyslného napadení poté, co na severním předměstí Paříže v roce 2012 při honičce zastřelil podezřelého Amina Bentounsiho. Dostal pětiletý podmíněný trest. Zastánci boje proti policejnímu násilí ocenili rozhodnutí Odvolacího soud v Paříži, který zvrátil dřívější osvobozující rozsudek.

Proti verdiktu naopak protestují policejní odbory v Paříži, kteří si stěžují, že je obraz policie ve Francii negativní. „Policisté jsou považováni za fašisty a násilníky, kteří nerespektují zákon,“ uvedly odbory. Francouzská policie je pravidelně viněna z používání nepřiměřené síly v chudších čtvrtích, a to zejména proti podezřelým z řad černochů nebo etických menšin.

Na tyto problémy poukazovala i nedělní akce, kterou uspořádali aktivisté bojující za lidská práva. Francouzská Liga lidských práv v prohlášení uvedla, že shromáždění mělo vyjádřit „hněv tváří v tvář opakovanému policejnímu násilí" a varovat před „zvráceným pojetím veřejné bezpečnosti a ochrany občanů".

Amal Bentounsi, jejíž bratr byl zastřelen policistou Saboundjianem, patřila mezi organizátory. Řekla, že se zdá, že policie „těží z naprosté beztrestnosti".

Podle agentury AP nesli demonstranti transparenty s portréty obětí údajné policejní brutality. Na závěr akce se také střetli s pořádkovou policií. Akce se podle odhadu zúčastnilo asi 7000 až 7500 lidí, asi tisícovka z nich na závěr zaútočila na policisty a házela molotovovy koktejly a světlice, policie odpověděla slzným plynem.

Dva policisté byli převezeni do nemocnice s lehčími zraněními, tři lidé byli zatčeni, píše AFP. Docházelo také k ničení majetku, rozbito bylo například několik výloh.