Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brazílie roky zásobovala svět zkaženým masem. EU, Čína a další už omezují jeho dovoz

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INT

Brasília - Obří potravinový skandál, který propukl v Brazílii, bude mít vážný dopad na ekonomiku země. EU, Čína, Jižní Korea a Chile v pondělí zcela nebo částečně zakázaly dovoz masa z téti jihoameriké země.

V pátek brazilská policie uskutečnila razie u dvou největších brazilských masných společností, vláda uzavřela tři závody a pozastavila výkon funkce 33 úředním činitelům. Obvinění z řady nehygienických praktik se týká více než 30 firem. Mezi nimi je největší světový vývozce hovězího JBS a přední brazilský producent drůbežího masa BRF.

Brazílie je největší světový vývozce červeného masa a vyšetřované firmy většinu svého zboží vyvážejí právě do Evropy, Číny a dalších částí světa.

Podle agentury AP zakázala Evropská unie dovoz masa pouze společnostem, které jsou zapletené do korupčního skandálu. Konkrétní jména firem mluvčí Evropské komise neuvedl. Jasné není ani to, jak dlouho by mělo omezení platit.

Brazilský ministr zemědělství Blairo Maggi následně oznámil, že Čína pozastavila vykládku brazilského masa ve svých přístavech. Dočasný zákaz dovozu masa z Brazílie oznámilo následně i Chile. Jižní Korea oznámila zpřísnění inspekcí brazilského masa a zákaz dovozu drůbežího z jedné z postižených firem.

Zákaz přišel navzdory tomu, že se prezident Michel Temer pokoušel v uplynulých dnech ujišťovat některé velvyslance o nezávadnosti brazilského masa.

Témata:  Brazílie maso EU

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy