Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuelu trápí nedostatek jídla, v zemi zuří "chlebová válka"

Pečivo, Ilustrační fotografie
Pečivo, Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Caracas - Venezuela by mohla být díky ropě a dalším nerostným urovinám jednou z nejbohatších zemí světa, socialismus ji však přivedl na ekonomické dno. Chybí už i základní potraviny včetně chleba.

Obětí "chlebové války", kterou nedávno vyhlásil venezuelský prezident Nicolás Maduro pekařům, se stalo již přes dvacet pekáren v Caracasu.

"Před pekárnami se už netvoří fronty, protože chleba prostě není," řekl listu ABC obyvatel Caracasu. Pekaři nemají z čeho péct. Od státu dostávají přiděleno stále méně mouky a chléb musí prodávat za státem regulované ceny.

Vláda se nedostatek potravin snaží řešit přídělovým systémem, který se však týká jen asi 30 procent ze 30 milionů obyvatel země. Loni vytvořil režim takzvané Místní výbory pro zásobování a produkci (Clap), které mimo jiné rozdělují subvencované potravinové balíčky.

Výborů je asi 15.000, ale nepokrývají všechny domácnosti. "Těch, co žijí sami, nebo těch, co nejsou chavisté, se to netýká," uvedla při jejich založení vládní strana. Mezi členy výborů také bují korupce.

Vláda socialistické strany, která je u moci už 18 let, viní z ekonomické krize překupníky a "buržoazii a opozičníky podporované zahraničními (americkými) imperialisty".

Témata:  Venezuela pečivo potraviny

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy