Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa je fašistická a krutá jako před válkou. Erdogan znovu čeří vody

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Slovní útoky tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pokračují. Současná Evropa je podle jeho slov "fašistická a krutá" jako v období před druhou světovou válkou.

Prudké zhoršení vztahů EU s Ankarou nastalo poté, co Německo a také Nizozemsko zakázaly tureckým politikům v tamních diasporách agitace za podporu pro změny turecké ústavy posilující pravomoci prezidenta.

Erdogan dnes vyzval představitele EU, aby se starali o sebe a nevměšovali se do toho, že v Turecku stále platí výjimečný stav. Ten byl zaveden po pokusu o převrat z července loňského roku.

Erdogan prohlásil, že Turecko se již nemůže nechat vydírat hrozbou přerušení přístupových rozhovorů s EU a migrační dohodou, v níž se Ankara zavázala de facto za několikamiliardovou úplatu zamezit toku přistěhovalců z Asie do Evropy. "Toto období skončilo," upozornil turecký prezident.

Řekl, že bude o vztazích s EU jednat po referendu plánovaného na 16. dubna. Pokud v něm lidé potvrdí změny ústavy, bude zaveden prezidentský systém. Podle Erdogana tak vznikne "velmi rozdílné Turecko".

Erdogan chce obnovit trest smrti. "Pokud by byl trest smrti v Turecku obnoven, mělo by to za následek ukončení (přístupových) jednání," řekl šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker v nedělním vydání německého deníku Bild. Upozornil, že pro EU jde o nepřekročitelnou hranici.

Dodal, že nevěří nedávným tureckým výhrůžkám, že Ankara opět uvolní příliv migrantů z Asie do Evropy. "Turecko nevypoví smlouvu (s EU), i když mi Erdogan několikrát řekl, že to chce udělat," řekl Juncker k migračnímu paktu uzavřenému mezi Tureckem a EU před rokem. Turecko nemá zájem, aby pašeráci a zločinci opět získali kontrolu nad pobřežím, dodal Juncker.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.