Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Steinmeier se ujal funkce německého prezidenta. Po složení slibu se pustil do Erdogana

Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier
Foto: Reprofoto ČT

Berlín - Nový ěmecký prezident Frank-Walter Steinmeier, který dnes na společném zasedání Spolkového sněmu a Spolkové rady slavnostně složil přísahu. V projevu vybídl Němce k obraně demokracie a zmínil se též o kauze novináře listu Die Welt, které byl zatčen v Turecku.

S Ankarou má nyní Berlín napjaté vztahy, neboť německé úřady zakázaly tureckým politikům vést v Německu mezi tureckou menšinou agitační kampaň před dubnovým referendem o posílení Erdoganových pravomocí. Recep Tayyip Erdogan v reakci na to přirovnal chování Německa a kancléřky Angely Merkelové k nacistickým způsobům.

"Zanechte nestydatého přirovnávání k nacismu! Nepřeřízněte pouto s těmi, kteří chtějí mít Turecko za partnera," řekl Steinmeier. "Respektujte právní stát a svobodu médií a novinářů! A propusťte Denize Yücela," dodal.

Steinmeier prohlásil, že nebude nestrannou hlavou státu. "Naopak - budu na straně demokracie," řekl. Hovořil také o Evropě a Evropské unii, jejíž kritika je oprávněná, neboť potřebuje reformy. V této souvislosti varoval před návratem k nacionálním tématům.

Témata:  Frank-Walter Steinmeier Německo Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy