Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Le Penová překvapila: Chce poskytnout finanční pomoc zemím, odkud pochází migranti

Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

N'Djamena - Marine Le Penová, vůdkyně krajně pravicové Národní fronty, je známá obhájkyně národního státu a ostrou odpůrkyní globalizace, která podle ní ohrožuje bezpečnost i ekonomickou prosperitu Francie. I přes svůj izolacionismus žádá posílení zahraničních vazeb s vzhledem k jejímu odporu vůči migrantům překvapivým kandidátem – Afrikou, uvádí server The Quartz.

Le Penová je tento týden na návštěvě v Čadské republice, kde pobývá 3500 francouzských vojáků. Ve své řeči předcházející její cestě představila zahraniční program, ve kterém hraje Afrika významné místo. V tzv. novém přístupu, Le Penová usiluje o vybudování nového vztahu s Afrikou založeného na „otevřenosti, respektu a vzájemné spolupráci.“ Jádrem tohoto přístupu má být „nevměšování se, což neznamená lhostejnost“, spočívající v poskytování rozvojové pomoci a udržování francouzské vojenské přítomnosti v zemích, jako je Kamerun a Čad.

Její návštěva si vysloužila kritiku opozičních stran v zemi, které ji nechtěli kvůli její fašistické pověsti vůbec vpustit. Zatímco oficiální důvod její návštěvy je setkání se s protiteroristickými jednotkami, podle opoziční strany Vlastenecké shromáždění obnovy (Patriotic Rally of Renewal – PRR) pravým důvodem je získání prostředků na její kampaň od čadských představitelů. „Čad už není francouzskou kolonií a čadští lidé musí rozbít pouta s neokoloniální politikou Francie a vzít osud do svých rukou,“ uvedla PRR ve svém prohlášení. Le Penová na obvinění nereagovala, informuje BBC.

Afrika je díky kolonialistické minulosti Francie jedním z důležitých témat francouzských prezidentských voleb. Pravicový kandidát Francis Fillon, bývalý favorit voleb, uvedl v srpnu, že Francie by neměla „být viněna z toho, že chce jen sdílet a šířit svoji kulturu s lidmi z Afriky.“ Jeho protivník, nynější favorit Emmanuel Macron, způsobil rozruch svým označením francouzské kolonizace Alžírska jako „zločinu proti lidskosti“.

Francie doposud těží ze svých kolonialistických vazeb na Afriku a proto není s podivem, že i Le Penová uznává důležitost Afriky. Francouzští vojáci jsou rozeseti po celé Africe – v Džibuti na východě, v Mauritánii na severu, Burkině Faso, Mali a Nigeru na západě – kde uskutečňují protiteroristické akce a krizové intervence. Tyto vojenské kampaně jsou z velké části prováděny v bývalých francouzských koloniích a slouží k ochraně národních zájmů, k zabránění rozšiřování džihádismu a k zajištění stability jižní Evropy. Le Penová chce ještě navýšit financování těchto vojenských základen vzhledem k nedávné sérií teroristických útoků ve Francii.

Co se týče ekonomické stránky, francouzský podíl na africkém trhu byl oslaben orientací Afriky na Čínu, Indii a Brazílii. Ale ani to nezastavilo současného prezidenta Françoise Hollandeho, aby žádal po francouzských podnikatelských sférách zdvojnásobit obchod s Afrikou kvůli navýšení pracovních příležitostí. 150 podniků, které jsou součástí Francouzské rady pro investice v Africe, má obrat ve výši 60 miliard, okolo 80% z francouzské ekonomické aktivity v Africe.

Témata:  Čad Marine Le Pen Afrika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy