Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump přijímá nová protiimigrační opatření, zákaz cestovat do USA mají občané osmi států

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Americký prezident Donald Trump přijímá další protiimigrační opatření. Zákaz cestovat do USA se bude týkat občanů již osmi států: KLDR, Čadu, Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Sýrie a Venezuely. Nová pravidla mají pro tři nové země vstoupit v platnost 18. října, zatímco v případě dalších pěti států se restrikce prodloužily.

Nově se tedy zákaz vstupu rozšíří na lidi ze Severní Koreje, Venezuely a Čadu, poznamenala BBC. Z původního seznamu šesti převážně muslimských států, jejichž občanům se Trump snažil omezit vstup do USA, vypadl Súdán.

Opatření se v případě jednotlivých zemí liší. Všichni občané KLDR a Čadu mají zakázaný vstup na území USA, zatímco v případě Venezuely se zákaz týká členů dlouhého seznamu vládních institucí a jejich rodinných příslušníků, uvedla agentura AFP.

"Tato omezení jsou životně důležitá pro národní bezpečnost," vysvětloval novinářů vysoce postavený vládní představitel. Upozornil, že podobně jako v případě Súdánu budou moci být i další země vyškrtnuty ze seznamu, pokud dosáhnou požadované úrovně kontroly. Nová podoba dekretu svědčí, že není zaměřen výlučně proti muslimům, jak tvrdí odpůrci, tedy "víra nehraje roli", jak zdůraznil nejmenovaný představitel.

Severní Korea podle Bílého domu nespolupracuje se Spojenými státy v žádném ohledu a neplní žádný z požadavků. Čad je sice důležitý partner v boji proti terorismu, ale nesdílí informace o teroristech a další údaje, které USA požadují. V zemi působí různá teroristická uskupení jako Islámský stát, Boko Haram či Al-Káida. Venezuela nespolupracuje při ověřování, zda její občané představují nebezpečí pro národní bezpečnost či ohrožují bezpečí veřejnosti, země ani ochotně nepřijímá své vyhoštěné občany.

Irák sice také nesplňuje požadovaná kritéria, ale jde o blízkého spojence, připustil Bílý dům a vysvětlil, že země nebyla zahrnuta do nových omezení, protože "úzce spolupracuje" se Spojenými státy v boji proti radikální organizaci Islámský stát.

Témata:  USA Donald Trump Severní Korea Čad Írán Venezuela Sýrie Libye Somálsko Jemen

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy