Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsko je pro Trumpa přirozeným partnerem, vztahy mezi Washingtonem a Budapeští se zlepšily

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Maďarsko jako jedna z mála evropských zemí po nástupu Donalda Trumpa zlepšilo své vztahy se Spojenými státy. Administrativy obou zemí nyní spojuje nacionalismus, odpor k imigrantů či snaha o dobré vztahy s Ruskem.

Podle maďarského ministra zahraničí nemají USA na rozdíl od éry Trumpova předchůdce Baracka Obamy nyní k maďarskému vedení takřka žádné výhrady, informovala agentura AP.

Zatímco Obama nacionalistickou vládu maďarského premiéra Viktora Orbána kritizoval za snahy o omezení nezávislosti justice a médií, nyní nastalo v diplomatických vztazích mezi oběma zeměmi obrození. "Ta kritika v podstatě vymizela od chvíle, kdy se nový prezident chopil úřadu," řekl ve Washingtonu šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó po středeční schůzce ministrů zahraničí zemí bojujících proti teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Maďarsko patří podle agentury AP k zemím, které oceňují populistický styl Trumpovy politiky i fakt, že nový prezident zanechal snah o "vývoz demokracie" a k jeho prioritám (alespoň dosud) nepatří kritika porušování lidských práv.

Maďarsko loni na své jižní hranici postavilo plot proti migrantům, zatímco Trump chce co nejdříve vybudovat zeď na jižní hranici USA. Lídři obou zemí nemají v oblibě politickou korektnost a hovoří o tom, že zájmy svého národa stavějí na první místo.

Trump také naznačil, že je ochoten uvažovat o zrušení některých sankcí proti Rusku, což by Budapešti hrálo do karet. "Usilujeme o otevřenou, racionální debatu bez emocí a zhodnocení dopadu sankcí," řekl Szijjártó na adresu postihů, které podle něho maďarský export v posledních třech letech připravily o 6,5 miliardy dolarů (162 miliard Kč). Jednat o tomto tématu chce s americkou diplomacií v nejbližší době.

Témata:  Donald Trump Maďarsko USA Viktor Orbán

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy