Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit EU v Římě evokuje historickou jednotu, která již není. Jde o poslední bitvu Evropy

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Řím - Panský sál v paláci na římském návrší Kapitol je místem zrození Evropské unie, když tam před 60 lety podepsali zástupci vlád Francie, tehdejšího západního Německa, Itálie, Belgie, Nizozemska a Lucemburska takzvané římské smlouvy. Na stejném místě se v sobotu uskuteční summit EU. Dle agentury DPA půjde o poslední bitvu Evropy.

Během soboty se Řím zásadně změní. Kapitol, který je běžně obležen turisty a kde burácí doprava, se stane modrou zónou - jako barva EU. Auta ani chodci tam nebudou smět. Koloseum bude uzavřeno už v pátek večer a omezený přístup bude i k archeologickým místům v okolí. Spekuluje se, že největší římské atrakce navštíví politici EU.

"Teď je tady znát velký strach, protože z médií má člověk dojem, že nálada bude v sobotu napjatá," řekl vedoucí maloobchodního sdružení Confcommercio Roma Massimiliano De Toma, jehož cituje agentura DPA. Na Kapitolu visely plakáty s nápisem Není co slavit.

Ohlášeny jsou čtyři demonstrace. Podle policie se na pochodech proti EU očekává až 13.000 účastníků. Helmy, šátky a kukly jsou zakázány. Snahou je zabránit, aby akce narušili levicoví či pravicoví extremisté.

Současně se počítá se dvěma proevropskými pochody, které se mají potkat na Koloseu. Organizátoři očekávají účast zhruba 10.000 lidí, policie kolem 6500.

Na ulici chtějí mladí Evropané "pochodem pro Evropu" vyslat trojí poselství EU: podporu, odvahu a naději. "Musíme jít kupředu," řekl Simone Fissolo, předseda Mladých evropských federalistů, kteří usilují o federalizaci Evropy. "K EU se dnes chováme macešsky," řekl jeho souputník Antonio Argenziano. "To nás zlobí. Musíme udělat něco pro společnou Evropu!" dodal.

Na řece Tibeře před Andělským hradem plánují mezitím akci organizace na ochranu lidských práv a na pomoc uprchlíkům. Chtějí "přinést Středozemní moře na Tiberu," vysvětlili námořní záchranáři z organizace Lékaři bez hranic. Vystupují tak "proti politice zdí a ostnatých drátů, s cílem učinit Evropu lidštější a více připravenou k přijímání běženců."

Pro vládu premiéra Paola Gentiloniho je summit příležitostí vyslat poselství Evropě. Po pádu Gentiloniho předchůdce Mattea Renziho není stále jasné, kdy budou nové volby. Hnutí pěti hvězd, které chce referendum o euru, se nyní v průzkumech veřejného mínění drží na špici s podporou 32 procent voličů.

Odpočinout si od ruchu nepůjde ani ve Vatikánu. V předvečer summitu se totiž státníci setkají na audienci s papežem Františkem.

Témata:  EU Itálie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy