Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italské zpravodajské agentury stávkují, nepíší o summitu ani o papeži

Zahraniční tisk
Zahraniční tisk
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Řím - Italské tiskové agentury dnes nepokrývají události, kterých se v zemi děje mnoho. Čtyřiadvacetihodinovou stávkou protestují proti snaze vlády uvolnit výběrová řízení ohledně dodávek informací státním institucím.

"Sobota je pro Evropu a pro Itálii velkým dnem, a proto více než 800 zaměstnanců tiskových agentur tímto okamžikem vyjadřuje svůj nesouhlas, zejména hlavě státu Sergiovi Mattarellovi, státním a evropským orgánům a veřejnosti, která volá po umlčení zpravodajů, na kterých stojí celý italský zpravodajský systém," citovala agentura ANSA prohlášení italských tiskových odborů.

Oznámení reaguje na údajné odmítnutí dialogu ze strany ministra sportu Luky Lottiho, jehož úřad má na starosti také informace. Ministerstvo chce umožnit vstup všem evropským agenturám do výběrových řízení na obstarávání informací pro veřejné instituce, což by ty italské mohlo odstavit od jednoho z hlavních zdrojů příjmů.

Redakční odbory tvrdí, že krok by mohl mimo jiné "ohrozit pluralitu informací a oslabit národní zájmy". Ministr Lotti odbory viní z neochoty jednat.

Do dnešní stávky se zapojilo 14 tiskových agentur, vedle agentury ANSA například Agi, Il Sole 24 Ore či Radiocor.

Témata:  Itálie novináři noviny a tisk

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy