Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát nařídil evakuaci Rakky, hrozí protržení přehrady

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Bejrút - Organizace Islámský stát (IS) dnes varovala před bezprostředně hrozícím kolapsem největší syrské přehrady Tabka v důsledku koaličního bombardování a zvýšení hladiny vody v nádrži.

Nařídila evakuaci města Rakka, které je hlavní baštou jeho samozvaného chalífátu. Tabka leží asi 40 kilometrů západně od Rakky proti proudu řeky Eufrat. O získání kontroly nad přehradou a městem Tabka svádějí od pátku urputné boje s islamisty Syrské demokratické síly (SDF), které jsou koalicí kurdských a arabských milicí, s podporou Spojených států.

Ve zprávách distribuovaných přes své komunikační kanály IS uvádí, že všechny operace na přehradě Tabka byly zastaveny a všechna vrata komor byla uzavřena. Také exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) s odvoláním na své aktivisty v terénu oznámila, že přehrada Tabka nefunguje, IS má ale nadále pod kontrolou její hlavní provozní budovy a turbíny.

"Bombardování v daném sektoru vyřadilo elektrárnu, která dodává přehradě elektřinu," což dnes způsobilo zastavení provozu přehrady, řekl agentuře AFP nejmenovaný technický zdroj na místě.

"Oprava není možná, protože kvůli intenzivnímu bombardování tam není dostatek potřebného personálu," dodal zdroj AFP. Pokud ale problém nebude řešen, bude to představovat nebezpečí pro přehradu, varoval.

Přehrada Tabka je dlouhá kolem čtyř kilometrů a SDF pokročily od jejího severního břehu zatím jen malý kousek. Jejich postup je pomalý, protože radikálové z IS oblast silně zaminovali, uvedla SOHR.

Témata:  Sýrie Islámský stát přehrady

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy