Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby v Bulharsku vyhrál expremiér Borisov, bude ale muset hledat koaličního partnera

Vlajka Bulharska
Vlajka Bulharska
Foto: Pixabay

Sofia - V neděli se v Bulharsku konaly předčasné parlamentní volby. Již bylo potvrzeno, že je vyhrála strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) expremiéra Bojka Borisova. Nezískala ale dostatek hlasů pro sestavení jednobarevné vlády, budou nutná koaliční jednání.

Pro GERB hlasovalo 32,55 procenta zúčastněných voličů a pro Bulharskou socialistickou stranu (BSP) 27,02 procenta. Hranici čtyř procent hlasů pro vstup do 240členného Lidového shromáždění zdolalo ve shodě s předvolebními průzkumy pět politických stran.

Třetí skončila s 9,12 procenta nacionalistická aliance Jednotní vlastenci. Status nejsilnější strany zastupující početnou tureckou menšinu obhájilo na čtvrtém místě s 8,94 procenta hlasů Hnutí za práva a svobody (DPS), protože se nenaplnily obavy ze strany DOST, podporované Ankarou, jež získala jen tři procenta hlasů.

Konečně pátou formací, která vstoupí do zákonodárného sboru, je liberální strana Vůle, jejímž vůdce je podnikatel Veselin Mareški.

Mezi stranami, které se do parlamentu nedostaly, je liberálním Reformní blok - hlas lidu a Alternativa pro bulharskou obnovu (ABV). Obě byly součástí Borisovovy menšinové vládní koalice.

Témata:  Bulharsko volby

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy