Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turečtí občané v Německu mohou hlasovat v referendu o ústavě, většina podporuje Erdogana

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Berlín - 16. dubna se v Turecku uskuteční referendum o změně ústavy, která v zemi zavádí prezidentský systém, čímž dojde k ještě většímu posílení moci současné hlavy státu Recepa Tayyipa Erdogana. Již ode dneška ale může hlasovat také 1,4 milionu oprávněných tureckých voličů v Německu. Místnosti budou otevřené do 9. dubna.

Mobilizovat voliče ve prospěch ústavních změn chtělo ve spolkové republice několik tureckých ministrů, řada měst ale jejich vystoupení zrušila. Ankara posléze metody Berlína přirovnala k těm nacistickým, což v Německu vzbudilo odpor.

Na větší odpor, než se čekalo, zatím podle průzkumů narážely také ústavní změny v Turecku, což byl podle pozorovatelů jeden z důvodů, proč se režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana snažil vyhrotit spory s Německem a Nizozemskem.

Erdogan se mezi tureckými občany ve spolkové republice, kterých je celkem asi 1,7 milionu, obecně těší velké podpoře. V parlamentních volbách z listopadu 2015 jeho AKP v Německu získala téměř 60 procent hlasů, v samotném Turecku dostala o deset procentních bodů méně.

Do referenda se turečtí občané ve spolkové republice mohou zapojit od dnešního rána. Hlasovací místnosti jsou na 13 místech, většinou tureckých generálních konzulátech, otevřené denně od 9:00 do 21:00 hodin.

V Německu mohou turečtí občané hlasovat například v Berlíně, Mnichově, Hamburku, Frankfurtu nad Mohanem, Stuttgartu nebo Dortmundu. Odevzdat svůj hlas mohou v těchto dnech také Turci žijící ve Francii, Rakousku, Švýcarsku, Belgii nebo Dánsku.

Témata:  Německo referendum Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy