Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Takhle už to nejde. Neziskovky napomáhají ilegální imigraci do Itálie, zlobí se prokurátor a chystá protiútok

Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Italské námořnictvo zachraňuje uprchlíky
Foto: Amnesty International

Řím - Italský prokurátor vyzval k monitorování financování nevládních neziskových organizací, které jsou zapojeny do záchranných operací ve Středozemním moři. Poukazuje totiž na to, že „usnadňování nelegálního přistěhovalectví je trestný čin bez ohledu na záměry“. Informuje o tom italský deník Il Giornale.

Carmelo Zuccaro, generální prokurátor oblasti Catania na Sicílii svou výzvou reaguje na zprávu Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex), která byla zveřejněna minulý týden a která naznačuje, že nevládní organizace jsou, ať už vědomě nebo nevědomě, komplicové obchodníků s lidmi, protože poskytují kyvadlovou dopravu ze severní Afriky do Itálie.

Podle Frontexu nevládní organizace, které se zabývající záchrannými operacemi na moři, „pomáhají zločincům dosáhnout jejich cílů při minimálních nákladech, čímž posilují jejich obchodní model, protože zvyšují šance na úspěch.“

V rozhovoru pro Il Giornale Zuccaro v sobotu řekl, že i když dotyčné organizace operují z dobročinných motivů, je „umožnění nedovoleného přistěhovalectví trestný čin – a to bez ohledu na úmysl“. „Od září do října 2016 jsme se dozvěděli o náhlém nárůstu počtu námořních lodí neziskovek, které vyzvedávaly migranty a doprovázely je naše území,“ uvedl.

Kromě toho prokurátor zmínil, že existují vážné pochybnosti o původu finančních prostředků, že kterých jsou záchranné mise placeny. „Jsme si vědomi obrovských nákladů,“ vysvětluje Zuccaro. „V některých případech hovoříme o 400 tisících eurech měsíčně, jako je tomu v případě lodi Moas. Další loď s názvem Vodnář patřící jiné organizaci, má náklady asi 11 tisíc eur denně,“ vysvětluje.

„Mohli bychom provést důraznější vyšetřování financování,“ řekl. „V tuto chvíli máme podezření, jenže nemáme dostatek důkazů k zahájení vyšetřování trestného činu, takže se o to můžeme pokusit nepřímo a zjišťovat, kdo financuje operace,“ uvedl.

Zuccaro také zdůraznil, že organizace odváží migranty do Itálie, spíše než by je vysadily v nejbližším bezpečném přístavu, který byl zřízen na základě mezinárodních dohod.„Není to zločin vniknout do vod cizí země, aby je vyzvedli,“ řekl. „Co je možné trestat, je fakt, že je přiváží do Itálie bez respektování pravidel, která stanoví, že lodě by měly přistěhovalce vysadit v nejbližším přístavu, což jistě není Itálie.“

Témata:  Itálie uprchlíci neziskovky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy