Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA se musejí vrátit k jednacímu stolu o Sýrii, je to jejich morální povinnost, volá syrský opozice

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Ženeva/Damašek - V Ženevě se pod záštitou OSN koná páté kolo rozhovorů o Sýrii- Podle šéfa delegace syrské opozice Muhammada Sabra není dohoda o možném politickém řešení v zemi možná, dokud se do jednání nezapojí také zástupci USA.

Spojené státy od začátku syrského konfliktu stály za některými opozičními skupinami, od nástupu administrativy prezidenta Donalda Trumpa se z diplomatického pole stáhly.

„Bez přítomnosti Američanů na mezinárodní scéně není možné dospět ke skutečnému a životaschopnému politickému řešení," řekl Sabra s tím, že USA mají zásadní vliv v Radě bezpečnosti OSN. Trumpova administrativa má podle něj „morální povinnost účinně zasáhnout" do řešení konfliktu.

Sabra řekl, že Rusko syrský „režim ovládá a ovlivňuje jeho rozhodování". Podle něj není naděje, že se konflikt urovná politicky, dokud „Rusové nepřestanou vojensky podporovat syrskou vládu".

Rusko využilo pasivity USA k posílení svého vlivu a zvýšení pomoci Damašku, uvedla k tomu agentura AFP. Moskva letos spolu s Teheránem a Ankarou zorganizovala paralelní syrská jednání v Astaně, jichž se USA neúčastní. V Ženevě Rusko zastupuje náměstek ministra zahraničí Gennadij Gatilov, který dnes jednal s delegací syrské vlády a ve středu se má sejít se zástupci opozice.

V Ženevě se jedná přes prostředníky a zástupci syrské vlády a opozice se navzájem obviňují z toho, že neberou rozhovory vážně. Na programu ženevských jednání je příští forma vlády, ústava, volby a boj proti terorismu. Opozice se zaměřuje na první bod, k němuž řadí odstoupení prezidenta Bašára Asada, vládní delegace chce naopak jednat hlavně o boji proti terorismu.

Íránský prezident Hasan Rúhání, jehož země je vedle Ruska dalším spojencem Damašku, při dnešní návštěvě Moskvy prohlásil, že jednání v Kazachstánu budou pokračovat. O datu příští schůzky se ale nezmínil.

Témata:  Sýrie USA Syrská krize OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy