Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dánsko a Švédsko mluví o EU po brexitu. Nechceme platit víc do rozpočtu, upozorňují

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Kodaň/Stockholm – Švédští i dánští politici upozorňují, že odchod Británie z Evropské unie nesmí znamenat zvýšení členských příspěvků. Británie je po Německu druhým největším čistým plátcem. Na příspěvcích do unijního rozpočtu se podílí přibližně deseti procenty.

Brexit nesmí znamenat zvýšení členských příspěvků pro Dánsko, řekl dánský ministr financí Kristian Jensen. Podobně se vyjádřili i švédští politici, uvedl dnes zpravodajský server The Local. Řešením by podle nich mělo být snížení a přesměrování výdajů.

„Důležitou věcí je, co musí Dánsko zaplatit. A nemyslím si, že bychom měli platit (byť jen) o korunu víc než platíme nyní," prohlásil Jensen. „EU se musí ujistit, že upraví své náklady podle zdrojů příjmů, které má. A to i po brexitu," dodal.

Švédský premiér Stefan Löfven doufá, že snížení výdajů EU po brexitu podpoří i ostatní čistí plátci do rozpočtu EU, kromě Švédska a Dánska zejména Německo, Nizozemsko a Rakousko. Těchto pět států by v případě zachování stejné výše unijního rozpočtu nejvíce doplatilo na ztrátu britského příspěvku.

Za jiné rozdělení výdajů EU se pak přimlouvá švédská ministryně financí Magdalena Anderssonová. Méně peněz by podle ní mělo jít do zemědělství a programů regionálního rozvoje, z nichž těží i Česká republika. Více prostředků chce Anderssonová vynaložit na řešení migrace, posílení konkurenceschopnosti a boj s klimatickými změnami.

Témata:  Brexit EU Dánsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy