Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozhodující bitva o Rakku se blíží. IS město zaminoval, popravuje údajné špiony

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Damašek - K Rakce míří z několika stran za podpory koaličních letadel oddíly Syrských demokratických sil (SDF). Islámský stát (IS) město zaminoval a bojovníkům nařídil nosit jednotné oblečení, aby je nebylo možné rozeznat od civilistů.

Ve městě je podle odhadů na 300.000 civilistů, mezi nimiž jsou uprchlíci, kteří přišli z jiných částí Sýrie a žijí ve stanových příbytcích neschopných ochránit je před nálety i pozemním bojem.

V neděli vznikla panika, když IS z mešity vyhlásil, že koaliční letadla trefila přehradu ležící na Eufratu západně od města. IS hovořil o hrozící záplavě a mnoho tisíc lidí se dalo na útěk. Pokud nechali svůj majetek na místě, umožnil jim IS zůstat ve venkovských oblastech, které radikálové stále kontrolují. Po několika hodinách ale IS prohlásil, že šlo o planý poplach a lidé se mají vrátit domů.

Podle zdrojů AP se lidé bojí podávat informace, protože IS nepřestává pátrat po zvědech. Nedávno zavraždil dva lidi za údajné kontakty k koalicí. Přístup k internetu je jenom v kavárnách, které radikálové namátkově kontrolují a se zbraní v ruce nutí lidi zvedat ruce a prohlížejí obrazovky.

IS vyslal většinu svých evropských členů na východ do Dajr az-Zauru, což podle aktivistů, s nimiž spolupracuje AP, znamená, že chce zřejmě cizince ve svých řadách chránit možná z důvodů propagandy nebo proto, aby je vyslal k útokům do zemí jejich původu.

Z Iráku se do Rakky stahují iráčtí a syrští bojovníci IS i s rodinami. Podle zdrojů AP je na cestě z Iráku 2000 bojovníků, mnoho jich už v Rakce je. Podle SOHR na 4000.

Nejbezpečnější pro civilisty je obrátit se na převaděče. Často jsou to členové IS, kteří chtějí ze situace vytěžit. Za pomoc s odchodem z města žádají na osobu 300 až 500 dolarů (7500-12.500 Kč), někdy i 1000 dolarů. I po vyvedení z města ještě lidi ohrožují miny. Pokud nemají nějaký druh doporučení, narazí také na nedůvěru SDF, která se bojí, že tímto způsobem budou prchat i členové IS a jejich stoupenci. Za vyvedení ze Sýrie je třeba zaplatit 3000 až 4000 dolarů, ale ani to není jistota, protože Turecko přísněji hlídá hranici.

Témata:  Sýrie Islámský stát

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy