reklama

Sjezd schválil v programovém prohlášení kapitolu s názvem "Islám nepatří k Německu". Tato formulace podle serveru Deutsche Welle připomíná výroky kancléřky Angely Merkelové a bývalého prezidenta Christiana Wulffa vyjadřující opačný postoj.

"Ortodoxní islám, který nerespektuje náš právní systém, nebo proti němu dokonce bojuje, a který si činí mocenské nároky jako jediné platné náboženství, je s naším právním systémem a s naší kulturou neslučitelný," píše se v prohlášení.

Spory provázela část prohlášení týkající se úplného zákazu přistěhovalectví a některé radikální formulace byly nakonec upraveny. "Přistěhovalci s kvalifikací pro trh práce a s velkou ochotou se integrovat jsou vítáni," uvádí se nyní v prohlášení.

Program mimo jiné požaduje, aby se zamezilo financování výstavby a provozu mešit prostřednictvím islámských zemí. AfD rovněž odmítá minarety coby "islámský symbol moci". Staví se také proti vstupu Turecka do Evropské unie.

Delegáti naopak odmítli zahrnout do prohlášení dodatek, podle kterého by všichni muslimové neměli být považováni za extremisty. Jeden z delegátů podporující tuto tezi si při svém projevu vyzývajícím k většímu porozumění vysloužil za to posměšky a pískot.