Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odchod z EU bude Brity bolet, vzkazuje Hollande

Francouzský prezident François Hollande se v Praze sešel s Milošem Zemanem (30. 11. 2016)
Francouzský prezident François Hollande se v Praze sešel s Milošem Zemanem (30. 11. 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Paříž/Jakarta - Francouzský prezident François Hollande dnes vyjádřil přesvědčení, že brexit bude Brity bolet. K dnešnímu podání žádosti Británie o odchod z EU se vyjádřili i další evropští politici.

"Myslím, že to bude pro Brity bolestivé," řekl Hollande během návštěvy Indonésie. Britský odchod z EU pokládá za nezvratný a zdůraznil, že vyjednávání o brexitu nemůže trvat déle než dva roky. "Skončí to obchodní dohodou mezi Spojeným královstvím a Evropou. Přejme si, aby to byla nejlepší možná obchodní dohoda pro Evropu a pro Británii," řekl francouzský prezident.

Hollande v této souvislosti vyloučil, že by Británie mohla zachovat nějaké vazby s EU v jakémsi mezistupni, kdy by zcela z unie nevystoupila.

Hollande pozornil na to, že již řada firem začala Británii opouštět a usazovat se mimo jiné ve Francii. Zdůraznil ovšem, že není záměrem EU Brity za jejich odchod trestat.

Dohody s Bruselem chce premiérka Theresa Mayová dosáhnout během dvou let, jak to předpokládá článek 50 lisabonské smlouvy, který řeší odchod členské země z evropského bloku. "Naším cílem je hladký a spořádaný brexit," dodala Mayová.

Předsedkyně skotské regionální vlády Nicola Sturgeonová považuje aktivaci článku 50 lisabonské smlouvy kvůli nevyjasněným otázkám za "skok do tmy".

Pro rakouského kancléře Christiana Kerna bude prioritou jednání status a práva zhruba 25.000 Rakušanů, kteří žijí a pracují ve Spojeném království. "Chceme také dohodnout jasné postavení a právní jistoty rakouských společností podnikajících v Británii," dodal.

Švédský premiér Stefan Löfven očekává dobře organizovaná jednání, jejichž cílem bude snaha dosáhnout dohody. Dodal, že dobré vztahy s Londýnem jsou důležité pro Británii, Evropu i pro Švédsko. Spojené království Löfven označil za blízkého cenného partnera Evropské unie. Maltský premiér Joseph Muscat, jehož země nyní Evropské unii předsedá, prohlásil, že EU bude v rozhovorech s Británií postupovat jednotně. 

Témata:  François Hollande Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy