reklama

Britská premiérka Theresa Mayová dnes oficiálně zahájila proces brexitu, tedy vystoupení Británie z Evropské unie. Již dříve uvedla, že Británii vyváže z jednotného evropského trhu, ale bude se snažit zajisti zemi co nejlepší přístup na něj.

Výrobci automobilů podotýkají, že případné zavedení cel zvýší náklady a postihne spotřebitele. Varianta, že by se Británie s EU na jasných podmínkách nedohodla, podle nich nepřipadá v úvahu. Trvají i na zavedení přechodného období. Ford, který je největším výrobcem automobilových motorů v Británii, a německá BMW zdůraznily, že neomezený přístup na trh EU je klíčový.

"Nová dohoda v sobě bude muset zahrnovat bezcelní obchod," řekl agentuře Reuters šéf evropské divize Fordu Jim Farley. Ford profituje z celní unie a BMW vyrábí své mini vozy v Oxfordu. Zvažuje přitom, kde otevře plánovanou továrnu na elektrické vozy.

Británie také bude nucena znovu dohodnout přístup na evropský trh v oblasti letecké dopravy. "Je zde významná možnost, že by po březnu 2019 nemuselo být mezi Británií a Evropou žádné letecké spojení," varoval dnes vedoucí marketingu společnosti Ryanair Kenny Jacobs. Konkurenční easyJet rovnou požaduje uzavření dvoustranné dohody.

Jiné firmy, například Google nebo Facebook, naopak oznámily, že budou do svých aktivit v Británii dál investovat a nabírat nové zaměstnance. Německá mediální společnost Bertelsmann a další podniky váhají a chtějí se rozhodnout později, až bude dopad brexitu jasnější.