Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Parlament řešil masové demonstrace v Moskvě

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Nedělní masové demonstrace proti korupci, při kterých byly zatčeny stovky lidí, se dnes dostaly na pořad jednání obou komor ruského parlamentu. Několik ruských režisérů a herců v úterý večer v Moskvě podpořilo zadržené demonstranty.

Komunistický senátor Vjačeslav Marchajev navrhl prověřit majetkové poměry premiéra Dmitrije Medveděva, jehož údajně nelegálně nabyté jmění bylo jedním z hlavních důvodů víkendových protestů.

Návrh podpořila senátorka Ljudmila Narusovová, vdova po významném ruském politikovi Anatoliji Sobčakovi. Šéfka Senátu Ljudmila Matvijenková nejprve návrh ignorovala, později prohlásila, že pokud bude oficiálně předložen, podpoří ho.

"Nemůžeme se tvářit, že se nic neděje, nelze schovávat hlavu do písku," řekla Matvijenková, senátorka za hlavní vládní stranu Jednotné Rusko, které Medveděv předsedá. "Vše, co se děje kolem demonstrací, je třeba analyzovat, státní moc musí s lidmi aktivněji pracovat, aby pochopila, co jim vadí a proč protestují," prohlásila šéfka Rady federace.

Šéf menší parlamentní strany Spravedlivé Rusko Sergej Mironov dnes Medveděva přímo vyzval, aby odpověděl na otázky položené v Navalného filmu. "Mlčeti neznamená vždycky zlato, je třeba odpovědět nejen autorům filmu, ale hlavně milionům občanů, kteří se ptají na premiérův majetek," prohlásil Mironov na schůzi Státní dumy.

Vyšetřit okolnosti policejního zásahu proti demonstrantům se dnes rozhodla ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová. Požádali ji o to podle agentury Interfax ředitel hnutí Za lidská práva Lev Ponomarjov a předsedkyně moskevské Helsinské skupiny Ljudmila Alexejevová, vůdčí osobnost sovětského a ruského disentu. Zájem na klidu ve společnosti má Kreml i proto, že příští rok na jaře čekají Rusko prezidentské volby.

Režisér Alexej Krasovskij, který si loni odnesl cenu i z Karlovarského filmového festivalu, vyzval své kolegy, aby zatčené demonstranty podpořili. "Zadržených o víkendu bylo dvakrát více než lidí přítomných v tomto sále. Rád bych vás požádal, abyste využili své moci ovlivnit rozhodnutí soudů a změnili tak osudy těchto lidí. Jsou to naši diváci," řekl Krasovskij.

Jeho vyjádření podpořil i Mark Zacharov, významný ruský režisér a ředitel divadla Lenkom v Moskvě. "Jsem šťastný, že na tomto pódiu zazněla slova o bolestných a složitých problémech našeho života," řekl Zacharov.

Víkendové zatýkání odsoudil režisér a scénárista Alexandr Sokurov, který v roce 1995 patřil podle Evropské filmové akademie mezi stovku nejlepších režisérů na světě. Podle něj stát dělá chybu, když neposlouchá mladou generaci a chová se k ní s opovržením. "Nesmíme mezi mládeží rozpoutávat občanskou válku. V neděli chytali za ruce a nohy děvčata, školačky," dodal.

Témata:  demonstrace v Rusku Rusko Dmitrij Medveděv

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy