reklama

Clintonová při jednom ze svých prvních vystoupení od voleb, ke kterému došlo před šesti tisíci lidmi v San Francisku, kritizovala novou vládu snad úplně za vše – od zdravotnictví po nedostatek žen v současné administrativě.

Demokratka, která se po volbách na několik měsíců ztratila ze světel reflektorů, před podnikatelkami v San Francisku žertovala, že není místo, kde by byla raději. „Kromě Bílého domu,“ dodala.

Aniž by přímo jména zmínila prezidenta Donalda Trumpa, opakovaně vyčítala republikánské prezidentské administrativě třeba malé zastoupení žen ve vedoucích pozicích, které je podle ní „nejnižší za celou generaci.“ 

Prohlásila, že je přímo zděšena hojně kolující fotografií zobrazující výhradně mužskou skupinu republikánských zákonodárců, kteří minulý měsíc vyjednávali o problémech žen a jejich lékařské péče. Připomněla, že na sociálních sítích byla parodována jako skupina psů rozhodující o kočičí péči.

Trumpově administrativě Clintnonová vyčítala také snahu nahradit reformu zdravotnictví známou jako Obamacare. „Budeme se muset bránit," burcovala Clintonová.

Přehnané obavy kvůli uprchlíkům pak považuje za výsměch americkým hodnotám. „Je to špatná politika, která poškodí národ a povede naši zemi špatným směrem,“ varovala. Důležité je podle ní vzdorovat, trvat na svém a zapojit se. „Budu s vámi na každém kroku této cesty,“ dodala Clintonová.

Další projev plánuje Clintonová v pátek na Georgetownské univerzitě, rozpoutaly se proto divoké diskuze o jejím možném politickém návratu. Ona sama již dříve uvedla, že nemá v plánu ucházet se o vysoké posty, ale že spíše bude radit mladým politikům.