Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bude po brexitu s Gibraltarem? EU rozjíždí geopolitické hry

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - EU nabídla Španělsku možnost vetovat část dohody s Británií, pokud by nesouhlasilo s řešením ohledně Gibraltaru. Šéf britské diplomacie Boris Johnson proto dnes ujištoval, že Londýn bude v nadcházejících jednáních o brexitu chránit i zájmy Gibraltaru.

Britskému zámořskému území se věnuje jeden odstavec v textu, který předložil v pátek předseda Evropské rady Donald Tusk a který by se měl stát po schválení na summitu na konci dubna základem pro jednání s Británií o takzvaném brexitu.

Podle Tuskova návrhu nebude možná dohoda EU s Británií, pokud jí nebude předcházet dohoda Británie se Španělskem.

Šéf britské diplomacie Johnson gibraltarského premiéra Fabiana Picarda v pátečním rozhovoru ujistil, že Londýn bude při jednáních s EU dbát i na zájmy jeho území. "Jako vždy zůstává Spojené království nesmiřitelné a skálopevné v podpoře Gibraltaru," uvedl po telefonátu Johnson na twitteru. Gibraltaru se v angličtině často přezdívá "Skála".

Podle Picarda Madrid zneužívá odchodu Británie z EU k tomu, aby si vynutil připojení Gibraltaru, který byl do roku 1713 součástí Španělska.

Témata:  Brexit EU Španělsko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy