Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Suverenitu Gibraltaru nelze změnit bez souhlasu Británie, tvrdí Johnson

Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Boris Johnson (autor: Andrew Parsons / i-Images)
Foto: Flickr

Lucemburk - Otázka postavení Gibraltaru se do centra pozornosti dostala v minulých dnech v souvislosti se začínajícími rozhovory o brexitu. K věci se dnes opět vyjádřil šéf britské diplomacie Boris Johnson.

"Suverenitu Gibraltaru nelze změnit bez jednoznačné podpory a souhlasu tamních obyvatel a Velké Británie," prohlásil dnes Johnson v Lucemburku při příchodu na jednání se svými kolegy z ostatních unijních zemí.

Otázka Gibraltaru je součástí návrhu politických mantinelů pro vyjednávání o brexitu, které v pátek představil předseda Evropské rady Donald Tusk. Stojí v nich, že po odchodu Británie z EU se žádná dohoda mezi unií a Británií nemá na Gibraltar vztahovat bez toho, aby se na věci shodli Britové a Španělé.

Evropská komise prosazuje "dialog a spolupráci," poznamenal dnes její mluvčí Margaritis Schinas. Tuskův návrh politických vodítek má podle něj ze strany komise plnou podporu.

Gibraltar patří Británii od roku 1713, kdy ho získala v rámci války o španělské dědictví. Loni v referendu o odchodu z EU hlasovali i obyvatelé Gibraltaru. Proti brexitu se jich vyslovilo 96 procent.

Témata:  Brexit EU Španělsko Boris Johnson

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy