Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fico a Sobotka se potkali v Berlíně. V4 podle nich může být vzorem

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová se dnes v Berlíně sešla s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou a předsedou slovenské vlády Robertem Ficem. Mimo jiné se debatovalo o vztazích mezi zeměni V4 a ostatními státy EU.

Spolupráce zemí Visegrádu (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) by podle Fica mohla být v něčem vzorem pro ostatní země Evropské unie.

Fico uskupení, na které některé západoevropské země kvůli jeho postoji k přijímání uprchlíků hledí skepticky, považuje za vzor, protože se důsledně drží společné filozofie, a sice, že se soustředí zejména na témata, která visegrádské země spojují, a nikoli na témata, která je rozdělují. Slovenský premiér zároveň podotkl, že V4 není pro Slovensko alternativou k Evropské unii.

Důležité je visegrádské uskupení i podle Sobotky. Všechny státy v unii nejsou stejné a mají rozdílné úhly pohledu, uvedl. "V4 sehrává důležitou roli, protože reprezentuje některé odlišné názory," řekl také. Zároveň podle něj přispívá k tomu, aby unie na konci debat našla shodu.

Jedním z odlišných názorů je i postoj k povinným kvótám na přerozdělování uprchlíků v rámci EU, které země Visegrádu odmítají. Někteří němečtí politici jim proto vyčítají nedostatek solidarity. Ani v otázce kvót ale nebyla V4 svého času zcela jednotná a dřívější polská vláda je v roce 2015 podpořila.

Premiéři ČR a Slovenska dnes s Merkelovou jednali také o hospodářské nebo dopravní spolupráci. Domluvili se na posílení spolupráce v oblasti inovací, vědy a výzkumu a na setkání ministrů hospodářství trojice zemí.

Dnešní schůzka se uskutečnila při příležitosti 25. výročí podpisu smlouvy o dobrém sousedství mezi Československem a Německem. "Myslím, že to bude dobrá příležitost, abychom tady v Berlíně zdůraznili důležitost středoevropské spolupráce, protože se nám podařilo v těch posledních 25 letech postavit skutečně pevné mosty. Pevné mosty, které vydrží podle mého názoru i zátěž eventuálních rozdílných názorů," podotkl před jednáním Sobotka.

Témata:  Visegradská čtyřka Bohuslav Sobotka Robert Fico

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy