Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan označil Evropany za vnuky nacismu

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Referendum o změně turecké ústavy se blíží a prezident Recep Tayyip Erdogan dál vyostřuje rétoriku. V proslovu znovu napadl evropské země, které se od něj už v minulosti dočkaly srovnání s nacisty a fašisty.

Erdogan vyzval příslušníky turecké komunity v Evropě, aby se pomstili evropským zemím, v nichž žijí, za údajné represe a přišli hlasovat v referendu v co nejhojnějším počtu.

"Dejte těmto vnukům nacionálního socialismu, kteří uplatňují tyto fašistické represe, hlasem 'Ano' patřičnou odpověď," vyzval prezident. Nedovolíme evropským fašistům, aby zranili čest a hrdost této země, dodal Erdogan na shromáždění v černomořském letovisku Rize.

Turci žijící v zahraničí mohou v referendu, které by mělo značně posílit pravomoci turecké hlavy státu, hlasovat od minulého pondělí do nadcházející neděle. Podle agentury DPA v polovině této lhůty v Německu svůj hlas odevzdalo zhruba 325.000 Turků, tedy necelá čtvrtina oprávněných.

Celkem v Německu může v referendu hlasovat 1,4 milionu lidí. Zhruba čtvrtina místních Turků - asi 108.000 - už vhodila svůj hlas do volebních uren také v Rakousku. Ve Švýcarsku se lidového hlasování o změně turecké ústavy zúčastnilo dosud asi 27 procent místních Turků, tedy asi 95.000.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy