Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko chce zakázat dovoz masa z Brazílie

Mleté maso
Mleté maso
Foto: dTest.cz

Lucemburk - Česká republika chce zpřísnit postup dovozu masa z Brazílie. Do vyřešení kauz by podle ní měl být zcela zastaven.

Novinářům to dnes v Lucemburku na okraj jednání ministrů zemědělství osmadvacítky řekl náměstek českého ministra Jiří Šír. Evropská komise nedávno - stejně jako Čína, Jižní Korea a Chile - rozhodla o částečném pozastavení dovozu v důsledku rozsáhlého skandálu v zemi.

"Zaznívají obavy o udržení úrovně bezpečnosti potravin v EU," poznamenal dnes Šír. Evropská komise zakázala v březnu dovoz jen z těch brazilských závodů, v nichž byly prokazatelně problémy a zpřísnily se celkové podmínky dovozu masa do unie.

Podle Šíra Česká republika následně také zpřísnila kontroly tak, aby měla jistotu o nezávadnosti zásilek. "Naše veterinární správa se soustřeďuje hlavně na ty velké zásilky, velké objemy. V tuto chvíli je pozastaveno necelých 300 tun drůbežího masa," uvedl náměstek. Odesílateli už bylo podle něj vráceno maso ze sezamu problémových firem, u ostatních dovozů je kvalita masa testována.

Loni se do ČR dovezlo z Brazílie asi 1100 tun drůbežího masa, o několik let dříve to bylo přes 2000 tun. Hovězí maso se z této jihoamerické země přímo nedováželo.

Témata:  Brazílie maso Česká republika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy